Vad kan man göra själv när det kommer till att bygga hus?

Om du läser det här är chansen stor att du planerar att bygga ditt eget hus. Och det är ju jättebra! Att bygga sitt eget hem är en otroligt givande upplevelse. Men det kan också vara mycket arbete – därför är det viktigt att veta vad du kan göra själv och vad du bör överlåta åt proffs.

Hur stor del av husbyggandet du kommer att kunna göra själv beror såklart på hur pass stor erfarenhet du har inom detta. Om du är helt nybörjare är det förmodligen bäst att låta proffs sköta huvuddelen av arbetet. Men även om du novis finns det faktiskt fortfarande många saker du kan göra för att hjälpa till (och spara lite pengar i processen).

Gör det förberedande arbetet

Om du är lite händig och har tid att avsätta kan du faktiskt göra en stor del av det förberedande arbetet själv. Det handlar bland annat om att rensa byggplatsen och gräva för grunden. Allt detta är naturligtvis mycket fysiskt arbete så det är inte för alla – men om du är redo för det kan det spara dig mycket pengar.

Med det sagt är det viktigt att du vet vad du gör när det gäller grunden. Om de inte görs på rätt sätt kan det äventyra hela husets struktur, och leda till att de bygglovsritningar som du har inte kommer stämma överens med hur huset faktiskt kommer att se ut.

Städa och gör rent på arbetsplatsen

Vem som helst kan städa och göra fint. Därför kan det faktiskt vara en väldigt bra idé att du gör det kontinuerligt på byggarbetsplatsen, så att du inte behöver betala hantverkarna för att göra detta. 

Detta kommer förvisso kräva en del arbete från din sida, men det kommer spara dig en hel del tusenlappar i slutet av dagen.

Måla huset på egen hand 

En annan ska som många kan göra på egen hand när det kommer till att bygga ett hus är att måla. Detta är naturligtvis ett mycket trevligare arbete än några av de andra på den här listan, men det är fortfarande ett viktigt arbete. Och om du gör det själv kan du spara en hel del pengar.

Se bara till att du använder rätt sorts färg för jobbet. Om du till exempel målar husets utsida måste du använda en annan sorts färg än om du målar inomhus. Här kan det löna sig att prata med någon kunnig person inom området för att säkerställa att det blir korrekt.

Var på plats och var behjälplig 

Även om du inte utför själva byggnadsarbetet kan du vara till stor hjälp om du befinner dig på byggarbetsplatsen och är behjälplig. Du kan till exempel ge hantverkarna te och kaffe eller hjälpa dem med saker som de kan tänkas behöva avlastning kring.

Det kan vara lätt att tro att du inte kommer kunna vara till någon hjälp bara för att du om du inte är en erfaren byggare, men det är inte sant! Om du är villig att ge en hand och finnas där som stöd kan det faktiskt göra stor skillnad för hantverkarna.