Vad bör man tänka på vid köp av bilbarnstol och barnvagn?

Det finns idag en mängd olika varianter av barnvagnar och bilbarnstolar.

När det gäller barnvagnar så finns det allt ifrån duovagnar, kombivagnar, syskonvagnar, trehjulingar, fyrhjulingar, samt de med (och utan) svängbara hjul. Även när det gäller bilbarnstolar finns det alltså en del drös olika varianter att välja mellan.

Beslutet av bilbarnstol och barnvagn är något av de absolut viktigaste besluten och köpen du gör åt dina barn. Detta kombinerat med att det finns en uppsjö av olika varianter gör att det kan vara svårt att välja rätt.

Vi tänkte därför gå igenom ett några punkter som kan vara bra att tänka på när du ska köpa en bilbarnstol och/eller barnvagn. Målet är att du ska få en lite bättre uppfattning om vad du ska tänka på och även hjälpa dig i valet att bestämma dig för en specifik variant.

Tänk på detta när du köper bilbarnstol

Bilbarnstolar brukar vanligtvis delas in i tre kategorier: babyskydd (som används under barnets första år), bakåtvända barnstolar (som används mellan 1 år till 4 år), och till sist bältesstolen (som används från 5 år upp till cirka 12 år).

Vi kommer att fokusera den första av dessa tre kategorier i denna artikel.

Bilbarnstolen babyskydd som används under det första året är förmodligen den viktigaste barnstolen du kommer köpa. Det beror på att nyfött barn är väldigt känsligt och behöver ett extra skydd.

Det är en väldigt god idé att välja ett babyskydd med 5-punktbälte då dessa ger en större stabilitet för barnet som gör att denne sitter säkert (vilket som sagt är superviktigt för just nyfödda barn). Det är också värt att investera i sidokollisionsskydd som ger nacken och huvudet extra skydd för barnet vid en sidokollision.

Sist men inte minst så vill vi tipsa om att du köper ett babyskydd som går att klicka på ditt barnvagnschassi. Detta gör det möjligt att enkelt flytta din bebis från bilen till barnvagnen utan risken att väcka den lille.

Tänk på detta när du köper barnvagn

Vi hoppar direkt på ett tips som för många är självklart, men som vi ändå vill informera om. Och det är att du bör köpa en barnvagn som är vänd så att ditt ansikte möter barnets. Detta kommer ge barnet en stor trygghet att kunna se sina föräldrar vid vagnen. Är vagnen framåtvänd kommer barnet få massor av intryck och inte känna samma säkerhet då den lille inte vet om du är bakom vagnen eller inte.

När du är i en barnvagnsaffär finns det ett par saker du bör tänka på även där. Du bör alltid provköra den barnvagn du funderar på att köpa, precis som om du skulle köpa en bil. Ett annat bra tips är att provköra vagnen i trappor och hiss om det är möjligt, samt att testa på hur det lätt/ svårt det är att fälla ihop och lyfta vagnen.

Det finns som sagt många olika varianter av barnvagnar, och i slutändan handlar det därför om för dig och din partner att bestämma er för vilka funktioner som ni eftersöker och vad som ni tycker är viktigast. Vi har alla olika smaker och preferenser, och därför finns det inte någon specifik variant som passar alla.