Vad är ett snabblån och hur fungerar det?

Ett snabblån (även kallat SMS-lån eller mikrolån) är vanligtvis ett relativt litet lån som beviljas och betalas ut snabbt. De ska normalt sett betalas tillbaka inom 30 dagar, och de är ofta associerade med höga kostnader.

Snabblån kan ha flera användningsområden, och vi tänkte i den här artikeln gå igenom för- och nackdelar med den här typen av lån, samt lite annan information som det kan vara bra att känna till.

I vissa fall utmålas snabblån som något ensidigt negativt, men verkligheten är sällan så enkel. Därför är det klokt att läsa på innan man gör en fullständig bedömning om dessa bra och dåliga sidor.

Fördelar med snabblån

Det finns faktiskt flera fördelar med snabblån, som inte nämns så ofta i debatten kring den här typen av lån där fokus ofta ligger på nackdelarna. Vi tycker därför att det kan vara bra att upplysa kring de bra grejerna som finns med snabblån.

Är du i behov av att snabbt få fram pengar av någon anledning – och inte har en (tillräckligt stor) buffert, inga kreditkort att nyttja, och inte heller någon person i din närhet som kan låna ut till dig – så kan snabblån vara en bra tillfällig lösning för att lösa den ekonomiska situationen. Det är dock viktigt att betona just att det är tillfällig lösning. Man bör inte använda snabblån som en långsiktig lösning på eventuella ekonomiska problem. 

Snabblån gör det alltså möjligt att snabbt och enkelt få fram en summa pengar. Det kan finnas många anledningar till varför man behöver pengar snabbt – t.ex. om bilen rasar ihop, kylskåpet går sönder, eller vad det nu än må vara. Den här typen av lån kan därmed vara räddaren i nöden om man inte har några andra möjligheter att få fram pengarna tillräckligt snabbt.

Nackdelar med snabblån

Snabblån har även ett par nackdelar som man bör känna till.

De är generellt sett väldigt dyra då man vanligtvis betalar både en fast summa och själva räntan på lånet. Den totala kostnaden (även kallat effektiv ränta) för snabblånet kan därmed bli riktigt högt! Med andra ord är detta ett dyrt sätt ett skaffa fram pengar på.

En vanlig kritik mot snabblån är att det kan vara svårt att betala tillbaka dem tillräckligt snabbt. Det förekommer tyvärr att personer som tagit snabblån, och som sedan inte kunnat betala tillbaka dem, tar nya snabblån för att skjuta problemet framför sig. De har alltså en alldeles för hög skuldbörda och hamnar därmed i en ond spiral av nya snabblån. Detta kan leda till väldigt höga skulder och betalningsanmärkningar.

Så, innan du tar ett snabblån bör du vara säker på att du klarar att betala tillbaka det i tid, och att du inte behöver ta nya snabblån för att klara av skulderna.

Kan man låna med låg kreditvärdighet?

Alla har vi olika ekonomiska förutsättningar, och det är inte omöjligt att man hamnar i en sits där ens kreditvärdighet inte är den bästa samtidigt som man behöver låna. Därför tänkte vi att det kan vara bra att gå igenom vad som gäller kring att låna pengar när man har en låg kreditvärdighet.

Det finns flera aktörer på marknaden som erbjuder snabblån trots att man har en låg kreditvärdighet. Och för vissa personer kan detta faktiskt vara räddaren i nöden – som t.ex. möjliggör att de klarar av att betala en oförutsedd utgift.

Du behöver alltså inte oroa dig för att du inte kan låna pengar om du har en låg kreditvärdighet, men var beredd på att räntan och den totala kostnaden sannolikt kommer bli något högre i det fallet. Detta beror på att det bli en högre risk att låna ut till dig.

Håll koll på villkoren

Villkoren för specifika snabblån kan skilja en hel del, och därför är det otroligt viktigt att du har koll på vad som gäller om du funderar på att ta ett snabblån. Läs på ordentligt innan du bestämmer dig för att låna pengar med snabblån, annars riskerar du att missa viktiga detaljer kring det lånet.