Vad är ett samlingslån?

Det har på senare år blivit allt fler som väljer att samla ihop sina lån och krediter till ett och samma lån – och att göra detta kan faktiskt hjälpa dig om du är skuldsatt. Dels kan du spara pengar genom detta, men det finns även andra fördelar med att samla sina lån.

Man skulle nästan kunna kalla ett samlingslån för en ekonomisk sanering. Denna sanering kan du få nytta av om du vid ett senare skulle behöva ta ett nytt lån. Det är nämligen som så att om man skaffar ett samlingslån (även kallat omstartslån) så kan man sänka räntorna på lånen rejält.

Vi kommer nu att gå igenom vad ett samlingslån är och även besvara frågan varför man bör ta ett samlingslån i vissa situationer. Målsättningen är således att du som läser detta ska få en bättre förståelse kring samlingslån och när de kan vara användbara.

Vad innebär det egentligen?

Ett samlingslån är, som vi redan varit inne på och som namnet antyder, en samling av lån. Det kan vara en smart idé att ta ett samlingslån om du har flera olika lån och krediter som kostar dig mycket pengar varje månad.

Varför och hur man har samlat på sig alla dessa olika skulder finns det en mängd olika anledningar till, men oavsett så måste de betalas förr eller senare. Om du då väljer att skaffa ett samlingslån för att samla ihop dina befintliga lån så behöver du ansöka om ett stort lån som i sin tur löser alla de mindre lånen du har.

Blir din låneansökan godkänd innebär det att du istället får ett enda stort lån du behöver betala och hålla koll på, istället för flera smålån. Om du vill kunna jämföra olika företag som erbjuder samlingslån så rekommenderar vi dig att kolla in detta på sajten lånsamlaren som har all den information du behöver veta kring detta.

Du kan spara pengar på det

Den stora anledningen till varför samlingslån har blivit så pass populära som har har blivit beror på den simpla anledningen att man kan spara (stora) pengar på det.

Varje lån och kredit som man har kommer med en viss kostnad som gör att man i slutändan betalar med än vad man lånade. Detta kallas för ränta och är helt normalt när det gäller lån och krediter – det är ju ett sätt för kreditgivaren att tjäna pengar på sin tjänst.

Men det stora problemet kring detta kommer när man har samlat på sig en mängd olika lån och krediter. Detta gör att räntorna staplas på hög och att det kan bli riktigt dyrt varje månad att betala av dessa lån. Skaffar man ett samlingslån istället kan man alltså dra ner lånekostnaden rejält eftersom att det är ett enda större lån, och det är billigare än massa smålån och andra typer av krediter.

Få ett bättre kreditbetyg

Ansöker du om ett samlingslån och du beviljas lånet kommer alla dina små skulder att betalas av med det nya stora lånet. Detta gör att det ser bättre ut inför framtiden om du behöver låna mer pengar – kreditgivarna gillar nämligen inte när man har en massa smålån från olika håll.

Ditt kreditbetyg förbättras därmed av att ta ett samlingslån eftersom det ser bättre ut att ha en stor skuld i sitt namn än flertalet små. Ett bra kreditbetyg kommer underlätta om man behöver ta nya lån längre fram, teckna abonnemang, eller hyra en lägenhet.

Men utöver att man kan spara pengar och få ett bättre kreditbetyg genom ett samlingslån så kan det även vara väldigt skönt att samla alla sina små lån på ett och samma ställe. Sanningen är den att det faktiskt är mycket lättare och mindre tidskrävande att hålla koll på ett stort lån än flera små.