Många har nog vid något tillfälle tänkt tanke att ta ett lån, t.ex. för att kunna renovera huset eller köpa den där båten man alltid velat ha – men stoppats vid tanken när man satt sig ner och blivit helt snurrig av alla de olika bankernas lånevillkor, räntor, och betalningsmodeller.
Detta är såklart helt förståeligt, för att låna pengar är inte det lättaste som finns. Men som tur är så finns det låneförmedlare som gör den här processen betydligt enklare för dig.
Vi kommer nu att gå igenom vad en låneförmedlare egentligen är för något och hur det fungerar att använda sig av dem. Målet är att du ska få en bättre uppfattning kring vad det är så att att du kan hitta den bästa låneförmedlare för just dig och dina förutsättningar.
Hur fungerar en låneförmedlare?
En låneförmedlare fungerar på samma sätt som jämförelsesidorna Prisjakt och Pricerunner. Vad detta innebär konkret är att en låneförmedlare samlar ihop majoriteten av marknadens utbud av lån från olika banker och kreditinstitut så att du enkelt ska kunna se vilket lånealternativ som ger lägst pris och bäst villkor.
Detta gör att du enkelt kan hitta den långivare som erbjuder lägst ränta för just ditt lån utifrån dina förutsättningar. Den stora fördelen med låneförmedlare är alltså att de gör allt det krångliga och tidskrävande jobbet åt dig. Du skickar enbart in en ansökan till låneförmedlaren där du anger hur mycket du vill låna, och därefter får du en lista med ett gäng olika banker och deras erbjudande till dig.
Vi tar ett exempel.
Du behöver låna 300 000 kr och gör en lånejämförelse hos en låneförmedlare. Bank A erbjuder 5,75% i ränta, bank B 6,45% och bank C 7,10%. Eftersom bank A erbjöd lägst ränta väljer du att teckna lånet hos dem. I det här läget kan du alltså vara säker på att du får en lägsta räntan på de bankerna som varit med i jämförelsen.
Svårt att göra själv
Du kanske tänker att den här typen av tjänst är helt onödig vid första tanken, och att du kan göra detta jobb själv, men så är inte fallet.
Det är nämligen så att om du själv skulle ta saken i egna händer, besöka ett stort antal långivare för att förhandla lån, och sedan jämföra vilken bank som ger bäst ränta och lånevillkor så kommer du snabbt befinna dig i en situation där din kreditvärdighet tagit en hel del skada.
Anledningen till detta är att det tas en kreditupplysning varje gång du ansöker om ett lån. Har du till exempel nyligen ansökt om 6 olika lån från olika långivare så kommer du dessa långivare har gjort totalt 6 kreditupplysningar på dig. Långivarna kan se att du ansökt om flertalet lån, men inte om du accepterat dem.
Detta leder i sin tur till att långivaren sänker din kreditvärdighet eftersom din skuldbörda eventuellt redan är väldigt stor (de bedömer att du får svårare att betala dina lån), vilket kan göra det svårare för dig att få ett lån beviljat – och ännu svårare att få ett lån med bra lånevillkor.
Men med hjälp av en låneförmedlare undviker du detta problem. När du använder en låneförmedlare ser den till att det enbart blir en kreditupplysning, samtidigt som du kan få svar från ett tiotal olika långivare. Du riskerar därmed inte att din kreditvärdighet sänks och du kan slippa göra ett tidskrävande arbete om du använder en låneförmedlare.
Tjänsten är helt gratis
Låneförmedlaren är alltså som en form av mellanhand mellan dig och långivaren. Och utöver att de är så otroligt smidiga att använda så är den här typen av tjänst helt gratis för dig som letar efter lån.
Det fungerar som så att den bank som du eventuellt väljer att ta ett lån hos, efter att du använt låneförmedlaren, betalar låneförmedlaren en slant för att de hänvisade dig till dem. Ditt lån blir alltså inte dyrare för att du använder en låneförmedlare.
Vi kan även tillägga att om du väl har sökt lån med hjälp av en låneförmedlare och sedan väljer att inte ta något lån från de olika alternativen så behöver du inte betala något för tjänsten – den är helt gratis då också.
Du har med andra ord inget att förlora på att använda en låneförmedlare nästa gång du är intresserad av att låna pengar och vill ha bästa möjliga villkor.