Såhär gör du för att få billigare el med solceller

Om du är en av de många husägare som har tröttnat på de höga elpriserna ditt elbolag erbjuder så kanske du undrar om det finns ett sätt att få billig el. Och tro det eller ej, men det finns faktiskt ett effektivt sätt att uppnå detta – genom att använda sig av solceller!

Genom att installera solcellspaneler på ditt tak kan du kan minska dina elkostnader betydligt och till och med tjäna pengar genom att sälja den överskottsel som du producerar tillbaka till elnätet.

Naturligtvis är solceller en betydande investering, så det är viktigt att göra ordentlig research innan du fattar beslutet att skaffa dem. Men om du letar efter ett sätt att få billigare el är solceller definitivt värda att kolla närmare på.

Vad kostar solceller?

Solceller finns i många olika storlekar, priser och typer. Den genomsnittliga kostnaden för solceller är 17 000 kronor per kilowatt (kW), men priset varierar beroende på vilken typ av solcellsanläggning du väljer och hur många solpaneler du behöver för att täcka din elförbrukning.

Det är inte ovanligt att den slutgiltiga prislappen för en anläggning kan landa mellan 150 000 till 200 000 tusen kronor. Detta är såklart en betydande investering för de flesta husägare, men det är viktigt att komma ihåg att solpaneler har en lång livslängd (upp till 25 år) och att de kommer att fortsätta att producera elektricitet i många år framöver.

Vilka är fördelarna med solceller?

Det finns många fördelar med solceller, men de två viktigaste är att det kan hjälpa dig att spara pengar på din elräkning genom att producera din egen el och att det är en ren och förnybar energikälla.

Överskottet av den den el du producerar kommer du som sagt kunna sälja tillbaka till nätet, vilket ger dig ytterligare en inkomstkälla. Och eftersom solpaneler inte har några rörliga delar kräver de mycket lite underhåll och är därför mycket billiga i drift. Utöver detta ökar även en installation av solceller värdet på ditt hus ganska markant.

Nackdelar med solceller

Men frågan är då om det även finns några nackdelar med solpaneler?

Den enda verkliga nackdelen med solceller är den initiala investeringen som krävs. Men som sagt, solpanelernas långa livslängd och låga underhållskostnader gör dem till en mycket attraktiv investering för många husägare på lång sikt.

En annan sak att tänka på är att solpaneler behöver direkt solljus för att fungera effektivt. Detta innebär att om du bor i ett område som ofta är molnigt eller skuggigt är solpaneler kanske inte rätt val för dig.

Hur skaffar jag solpaneler?

Om du är intresserad av att skaffa solceller är det första steget att kontakta några olika företag och få offerter. Det är också viktigt att se till att det företag du väljer är välrenommerat och har erfarenhet av att installera solpaneler.

När du väl har bestämt dig för ett företag skickar de vanligtvis ut någon till ditt hus för att bedöma dina behov och ge dig en exakt offert. Om du bestämmer dig för att gå vidare med installationen är processen vanligtvis ganska snabb och enkel – men exakt hur snabbt det går beror såklart på ett gäng olika faktorer. När installationen är klar och solpanelerna börjar producera el är det sedan bara att luta sig tillbaka och njuta av din nya, billigare och fossilfria el!