Oskrivna regler inom tennis som du kanske inte känner till

Tennis är en sport med har en lång historia och med den historien följer en del oskrivna regler som spelarna förväntas följa. Vissa av dessa regler är välkända, medan andra kan vara mer obskyra och inte lika allmänt kända.

För att du ska kunna framstå som en riktig tennisfantast bör du inte enbart hålla dig uppdaterad kring allt nytt inom tennisvärlden, utan du bör även känna till alla de olika oskrivna reglerna inom sporten!

I dagens artikel har vi sammanställt en lista med några av dessa oskrivna tennisregler som vi anser att du bör känna till. Men om du däremot vill ta del av det senaste tennisnyheterna rekommenderar vi att du besöker tennisnews.nu som är en bra sajt på det området.

Nu sätter vi igång!

1. Skaka motståndarens hand i början och i slutet av matchen

Detta kanske låter självklart och uppenbart, men du skulle bli förvånad över hur många spelare som glömmer att göra denna enkla gest. Att skaka din motståndares hand är ett tecken på respekt och sportsmanship och är därför en viktig del av spelet.

Det handlar mest om att önska din motståndare lycka till innan matchen, och tacka för en god match efteråt – oavsett resultat.

2. Varje spelare dömer sig egen planhalva

I det fall då du spelar tennis utan domare ansvarar varje spelare att döma sin egen planhalva. Detta innebär att alla regel och linjebedömningar måste göras ska göras av spelaren själv.

Naturligtvis kan detta ibland leda till meningsskiljaktigheter mellan spelare, men i allmänhet fungerar det ganska bra. Det är också ett bra sätt att hålla spelet igång på ett smidigt sätt utan att behöva stanna upp för domarbeslut hela tiden.

3. Bollen spelas om ifall spelet störs

Är det så att något inträffar som stör spelet, t.ex. en fågel som flyger in på planen eller en boll från en annan plan flyger in på planen, så brukar en oskriven regel vara att bollen spelas om.

Detta handlar om idrottsmannaskap och fair play och vi anser att det är en självklarhet för att spelet ska bli så rättvist som möjligt.

4. Använd bra bollar

Har du bollar som är i dåligt skick, t.ex. om de är gamla, anses det osportsligt att ta med dem och spela med dem på match. Den oskrivna regeln är därför att byta ut bollarna när de inte längre är i gott skick.

Se därför till att alltid ta med dig fräscha bollar om det är du som ansvarar för som tillhandahålla dem.

5. Inga svordomar

Tennis är ett gentlemannasport, och därför tolereras inte svordomar i någon form på planen. Denna regel gäller både spelare och åskådare och för att alla ska ha en trevlig upplevelse är det viktigt att det följs.

Naturligtvis gör alla misstag ibland och släpper ut något fult ord i stundens hetta, men det är i allmänhet inte populärt. Så försök att hålla ditt språk rent när du spelar tennis.

6. Kom i tid

Sist men inte minst är det väldigt viktigt att komma i tid till dina tennismatcher. Om du bara är några minuter försenad kan du kasta omkull hela schemat för dagen.

Du stör inte bara din egen match utan försenar också matcherna för alla andra som väntar på att få spela. Så snälla, gör alla en tjänst och var i tid till dina matcher!

Några slutord

Vi hoppas att du gillade den här artikeln om tennisens oskrivna regler.

Att känna till dessa regler kommer inte bara att göra dig till en bättre spelare, utan kommer också att ge dig respekt från dina motståndare och medspelare. Lycka till!