Myter om online finansiering

Förståelsen för vad online finansiering egentligen är har ökat medan missuppfattningarna har minskat senaste åren. Men det finns dock fortfarande några långlivade myter om online lån där ute som fortsätter florera. Enda sättet att slå hål på myterna är att informera om den här typen lån – låt oss se om vi kan utrota några myter en gång för alla. 

En specifik typ av människor lånar pengar online

Det är bara personer som har noll koll på sin ekonomi som ansöker om att låna pengar, det vet alla! Det här är en problematisk myt som verkligen inte stämmer.

Allas privatekonomi ser olika ut och emellanåt kan vi, av en eller annan grund, vara i behov av en ekonomisk stöttepelare. Det kan göra sig gällande trots en väl genomarbetad budget med tillhörande buffert och sparande. Att ansöka om online finansiering är alltså inte det samma som att du inte kan sköta din ekonomi. 

Alla som tar lån hamnar hos Kronofogden

En annan missuppfattning är att alla som beviljas ett snabblån eller smslån hamnar i stora skulder med betalningsanmärkningar och ärenden hos Kronofogden. Det finns såklart de som inte kan hantera sina lån och som hamnar i en situation som är värre än utgångspunkten.

Men det är värt att komma ihåg att majoriteten sköter sina lån och de hamnar därför inte heller i Lyxfällan. Så länge du har en ekonomisk överblick innan du ansöker så att du vet vad din plånbok har kapacitet till. Om du inte ansöker om mer än nödvändigt och sköter återbetalningen finns det många fördelar att hämta hos ett online lån. 

Ett annat faktum är att alla långivare och banker är, enligt svensk lag, tvungna att ta en kreditupplysning på dig som låntagare. Om de utifrån den anser att du inte är kapabel att återbetala lånet kan de välja att erbjuda ett lägre belopp eller neka ansökan. Därmed minskar risken att du beviljas ett lån du inte klarar av. 

Alla långivare är svindlare

Den sista myten är att alla långivare inom kategorin online lån är svindlare och bluffmakare. Precis som med allt annat finns det helt säkert rötägg där ute, men det är långt från alla. Genom att göra lite research och jämföra dina alternativ kan du säkra dig att du hamnar hos en trovärdig aktör.

Även många av de större mer välkända bankerna erbjuder online lån. Moneezy är en kostnadsfri online lånejämförelsetjänst som samarbetar med ett brett urval av seriösa långivare på marknaden. Här kan du snabbt och enkelt få en överblick över dina lånealternativ. Förhoppningsvis har vi kommit med upplysande information och lyckats slå hål på några av de vanligaste myterna gällande online finansiering så att du kan ta bättre beslut om du någon gång funderar på att ta ett lån.