Hur kan man tjäna pengar på att blogga?

Bloggar har varit populärt under en längre tid numera, och det finns många anledningar till varför någon väljer att börja skriva och publicera sina texter på nätet.

En anledning kan vara för att de helt enkelt vill skriva av sig och dela med sig av sina tankar. Och en annan anledning kan vara för att de vill tjäna pengar på sin blogg (även om det sällan är en särskilt bra anledning att börja blogga faktiskt).

Men hur gör man då för att tjäna pengar på att blogga? Det hade vi tänkt svara på i den här artikeln. Är du intresserad av att komma igång med en blogg kan detta därmed vara bra information för dig så att du har koll på hur du eventuellt kan dra in en liten slant från bloggen.

Kom igång med din webbsida

Innan du sätter igång med att tjäna pengar på att blogga är det såklart en förutsättning att du har en webbsida som är igång och fungerar. Om du inte har någon hemsida än är detta det första du behöver göra att starta din blogg såklart.

Det första du behöver göra när det kommer till att starta din blogg är att bestämma dig för vilket domännamn du ska använda samt hos vilket webbhotell du ska spara filerna till din webbplats. Vi rekommenderar att du jämför webbhotell för att hitta det alternativ som passar dig bäst.

Banner-annonser är ett populärt sätt

Okej, din webbsida är igång och du vill börja tjäna pengar på den. Det klart vanligaste sättet för en blogg att tjäna pengar är att lägga in s.k. banner-annonser (t.ex. med hjälp av Google AdSense) som ger betalt per visning och per klick. Detta är ett jättebra sätt för nybörjaren att komma ihåg och börja generera en slant från alla de visningar bloggen får.

Värt att nämna är dock att det krävs rätt hög trafik för att det ska bli några större pengar av detta. Men det är som sagt ett bra sätt att komma igång, och varje krona som kommer in är ju trevligt.

Sponsrade inlägg och andra samarbeten

Bloggar är kända för att göra sponsrade inlägg och andra typer av samarbeten med företag. Detta beror på att det finns en hel del pengar i detta område och därmed är det också något du

eventuellt kan tjäna pengar på med din blogg.

För att företagen ska bli intresserade krävs det dock att du har en välskriven blogg, en intresserad publik, och i många fall att du har relativt många läsare varje månad. De är helt enkelt inte intresserade av att arbeta med den precis nystartade bloggen utan några läsare.

Sälja egna produkter eller andras som affiliate

När du har byggt upp en läsarkrets kan det bli aktuellt att kanske skapa och sälja egna produkter till dessa personer. Vad du ska sälja för något beror på inom vilken kategori du bloggar och vad din blogg handlar om såklart. Men detta kan absolut vara ett bra sätt att dra in en slant på.

Ett annat sätt är att bli en s.k. affiliate till andra företag. Detta innebär att du rekommenderar produkter och tjänster som andra företag säljer, och när läsarna köper dessa efter att ha klickat på din länk så får du en viss provision på detta köp (vanligtvis en procentuell sådan).