Har du koll på dessa viktiga saker gällande snabblån?

När du har bråttom och behöver snabba pengar kan ett snabblån vara lösningen. Snabblån har ökat i popularitet under de senaste åren eftersom människor har börjat inse att de kan få de pengar de behöver på en väldigt kort tid.

Men är snabblån något bra? Detta är inte lätt att avgöra och faktum är att man behöver läsa på ordentligt och bilda sig en så komplett uppfattning som möjligt innan man kan säga något gällande detta. I slutändan beror det också på hur personen som tar snabblånet använder pengarna – så om snabblån är något bra eller inte beror till stor del på hur det används.

Så kort sagt finns det definitivt både fördelar och nackdelar med att ta ett snabblån. I dagens artikel kommer vi att ta en titt på fyra olika saker som du kanske inte visste om snabblån – och vår förhoppning är att detta kan hjälpa dig att få en ökad kunskap kring den här typen av lån.

Nu sätter vi igång!

1. Bör endast användas som en sista utväg

Människor vänder sig ofta till snabblån när de befinner sig i en ekonomisk knipa och behöver snabba pengar. Dessa lån är dock förenade med ett antal risker som kan göra dem till ett dåligt val för många människor.

Snabblån har vanligtvis höga räntor, som snabbt kan leda till en väldigt hög lånekostnad om lånet inte betalas tillbaka snabbt. Dessutom tar många kreditgivare ut ”dolda” avgifter som kan göra kostnaden för lånet ännu högre.

Slutligen är snabblån ofta utformade på ett sådant sätt att om du vill betala tillbaka dem i förtid kommer du behöva betala en ränteskillnadsersättning för att täcka upp för de ränteintäkter som banken eller långivaren blir utan. Så om man tar hänsyn till dessa negativa aspekter bör man därmed se snabblån som en sista utväg om det inte finns något annat alternativ. Om du kan spara ihop till det som du behöver kommer detta alltid vara det bästa alternativet.

2. Räntorna kan skilja sig en hel del

När du letar efter ett snabblån är det viktigt att jämföra olika erbjudanden från olika långivare. Räntorna på dessa lån kan skilja sig ganska mycket åt, så det lönar sig att göra sin research.

Den ränta du erbjuds beror också på ett antal faktorer, till exempel din kreditvärdighet och din nuvarande ekonomiska situation. Vill du ha hjälp med att jämföra dina valmöjligheter? Isåfall rekommenderar vi att du tar hjälp av låneförmedlare såsom Lendo eller Advisa.

3. Det finns kreditgivare som inte är kopplade till UC

Om du är ute efter ett snabbt lån, men har haft problem med tidigare lån, så kan det vara svårt att bli godkänd för att få ett nytt lån. Detta beror på att din kredithistorik kommer att kontrolleras av långivaren för att säkerställa att du faktiskt kommer kunna göra återbetalningarna i tid.

Majoriteten av alla kreditgivare använder sig av UC för att genomföra dessa kreditkontroller, men lyckligtvis finns det även ett antal långivare på marknaden som gör det möjligt att låna pengar utan UC. Dessa långivare struntar inte i att göra kreditkontroller, de tar bara hjälp av andra kreditupplysningsföretag än UC och därmed syns inte en dålig kredithistorik i dessa upplysningar.

4. Du kan använda ett snabblån till nästan vad som helst

Till skilland från vad många tror så kan du faktiskt använda ett snabblån till nästan vad som helst.

Du kanske vill renovera ditt hem, köpa en ny bil eller åka på semester. Det är helt upp till dig hur du spenderar pengarna. Med det sagt är det verkligen inte smart att ta ett lån för vad som helst. Innan du tar ett lån bör du alltid fundera noga på om du verkligen behöver låna pengarna eller om du kan spara ihop dem istället.