Fördelar och nackdelar med gratis VPN-tjänster

Att betala för en VPN-tjänst kan ibland kännas som en väldigt trist utgift. Det finns ju roligare saker att spendera pengar på. Men som tur är för de som verkligen inte vill betala så finns det faktiskt VPN-skydd som är helt gratis att använda.

Frågan är dock om dessa gratisvarianter är lika användbara som de som faktiskt kostar en slant att använda.

I denna artikel idag ska vi reda ut fördelarna och nackdelarna med gratis VPN-tjänster. Målet är du efter denna korta läsning kommer ha större koll på om du vill ha ett VPN-skydd som kostar pengar eller som är helt gratis.

Det är helt och hållet gratis

Den största och mest slagkraftiga fördelen med gratis VPN-tjänster är onekligen att dem är helt gratis. Dessa tjänster kräver inga pengar även fast dem erbjuder en relativt bra VPN-tjänst.

Det ska dock tilläggas att dessa gratis varianter ofta har ett tak i hur mycket internettrafik som man får använda på gratisversionen, sedan måste man betala pengar för att låsa upp en obegränsad mängd internettrafik.

Vanligtvis kan man använda mellan 500 MB till 2 GB innan man måste betala för att surfa vidare med VPN-tjänsten. Om man då jämför med VPN-tjänster som kostar pengar, så har man en obegränsad internettrafik att surfa för och tjänsterna brukar inte kosta mer än 30-70 kr per månad.

Så om du vet att du kommer surfa för ganska mycket internettrafik kan det vara lika bra att köpa ett VPN-skydd direkt, istället för att använda gratisvarianter.

Något som är värt att tillägga är att många av VPN-tjänsterna som kostar pengar ofta erbjuder 30 dagars pengarna tillbaka garanti. Så i teorin behöver inte betaltjänsten kosta några pengar för dig, om du väljer att returnera ditt köp innan 30 dagar har gått.

Färre servrar och lägre hastighet

Eftersom gratis VPN-tjänster som sagt är helt gratis kommer de aldrig fungera lika bra som betalda VPN-tjänster. Tydliga nackdelar som man snabbt märker med gratisvarianter är att de ofta har lägre hastighet när man surfar vilket kan göra vissa saker som till exempel att streama film väldigt krävande.

Gratis VPN-tjänster erbjuder ofta färre servrar i färre länder än vad betalda VPN-tjänster gör. Om ett gratis VPN-skydd erbjuder servar i ca 10 länder kan en betald tjänst erbjuda servrar i mer än 60 länder, vilket är en väldigt stor skillnad.

Sammanfattningsvis

Hur kan man sammanfatta gratis VPN-tjänster då? Jo man kan väl säga att den enda riktiga fördelen med gratis tjänster av VPN-skydd är just att de är helt gratis. De kommer varken vara snabbare, erbjuda fler servrar och länder, eller vara bättre än något betalt VPN-skydd.

Vi rekommenderar dig att använda en gratis VPN-tjänst om du vet att du inte kommer surfa så mycket och om du är okej med att det inte kommer vara den snabbaste och mest smärtfria upplevelsen.

Om du dock vet att du kommer surfa mycket eller streama filmer eller serier på till exempel amerikanska versionen av Netflix så rekommenderar vi dig att köpa en VPN-tjänst direkt.