Fem tips på hur man sköter sin företagsekonomi

Det är inte alltid enkelt att hålla kolla på allt när man egen företagare, framför allt inte om man har mycket kundkontakt och behöver hålla reda på beställningar och fakturor som både är in- och utgående.

Här kommer därför fem tips på hur du enklare sköter din ekonomi i ett företag så att du slipper att bli ett stressigt moment. Om du applicerar dessa på dig själv och ditt företag kommer du få en enklare vardag i ditt jobb.

Skjut inte upp bokföringen

Bokföringen ligger bakom mycket när man har ett eget företag.

Om du sköter den på rätt sätt får du en överblick på hur ditt företag mår. Du kan från bokföringen ta ut både budget och resultat, något som direkt visar om du är på rätt väg med ditt företag eller inte. Med hjälp av bokföringen får du information från företaget som är nödvändig både för dig, och dina kunder.

Visa hur det går för ditt företag

I första punkten kommer vi också in i andra, att du ska visa hur det går för ditt företag.

Producerar du bra resultat och får nöjda kunder kommer du snabbare att få in fler kunder och återkommande beställningar från dina befintliga kunder. Presentera dina resultat i de sammanhang där du vill att företaget ska synas.

Skaffa rutiner

Genom att ha bra rutiner som egenföretagare blir det enklare att hålla koll på vardagen när man arbetar. Skjut inte upp saker i onödan och lägg undan tid för när du ska göra vissa nödvändiga sysslor som sker dagligen.

Detta kan innebära att man tar en stund på morgonen för att gå igenom samtliga av dagens aktiviteter. På så viss får man snabbt koll på vad man ska göra, så att det inte blir en stress senare under dagen.

Fakturera på rätt sätt

Det finns många olika sätt som kunder föredrar att få sin faktura på.

Ett exempel kan vara att skicka en e-faktura. Det är dock inte allt som föredrar att få sina fakturor digitalt utan vill hellre ha en pappersfaktura. Då kan det vara en bra idé att skicka en sådan med ett fönsterkuvert. Kom ihåg, anpassa dig efter kundens behov så finns det större chans att du får ytterligare beställningar. 

Utveckla dig själv

Det sista och kanske viktigaste rådet är att hela tiden hitta nya sätt att utveckla dig själv och din verksamhet på. Det gäller effektivisering och lösningsorientering i vardagliga sysslor du har i ditt företag. Genom att ha det här tankesättet utvecklar du alltid dig själv och kommer på nya lösningar som du kommer tjäna på i längden.

Med detta tänk går att applicera på många olika vis, och kommer om man tar det seriöst att utveckla både dig själv och ditt företaget. Det handlar ju i grund och botten att vara så konkurrenskraftig och effektiv som möjligt, så att du blir ett bättre alternativ än dina konkurrenter i branschen. Samtidigt som du blir det kommer du också att kunna tjäna pengar på det, arbeta mindre och förenkla ditt jobb.