En förändrad underhållningsvärld

Människans förhållande till underhållning är något som är fascinerande att studera och fundera över. Å ena sidan har människan alltid ägnat sig åt och konsumerat underhållning, å andra sidan har denna underhållning varierat över årtusendena, och än mer har det varierat hur vi kan ta del av och delta i underhållning.

Man kan tycka att underhållningen förändrats mycket över årtusendena men är det egentligen så stor skillnad på att titta på sport på TV jämfört med att titta på några som tävlade i spjutkastning i en by för tretusen år sedan? Är det stor skillnad mellan att få en saga visad på film jämfört med att få en saga berättad för sig vid en lägereld? När man spelade kula under antiken så är det kanske inte så stor skillnad jämfört med när man nu spelar på spelautomater på ett onlinecasino?

Men visst ha det skett förändringar. En av de största förändringarna var när böcker började tryckas för femhundra år sedan. Då blev det möjligt att distribuera sagor och andra berättelser till många människor, snabbt och till stora områden. Andra väsentliga förändringar av hur underhållning distribuerats är telegrafen, biografen, radion och TV:n. De sista tre introducerade under de två senaste århundradena. Men helt plötsligt skulle tempot öka väldigt snabbt.

Internet ändrade allt

Med datoriseringen och internet skulle allting komma att ändras. Världen skulle gå in i en helt ny fas och underhållningsindustrin skulle förändras för all framtid. Det var fortfarande sagor, spel och musik som konsumerades men sättet som de distribuerades på var något helt nytt.

Med internet kunde nämligen två saker ske. Den ena var att underhållning nu kunde distribueras direkt till människor utan någon form av lagringsenhet eller mellanhand, som till exempel en TV-station. Den andra saken som förändrade kanske än mer var att människor själva kunder skapa underhållning och distribuera denna till en massmarknad – förutsatt att massmarknaden var intresserad av erbjudandet.

Denna decentralisering av produktionen av underhållning tillsammans med i stort sett obefintliga distributionskostnader har gjort underhållning till en väldigt demokratisk industri, alla kan delta och alla kan välja vad de ska konsumera. Det är som att vara tillbaka kring lägerelden igen med den skillnaden att hela mänskligheten sitter runt samma lägereld. 

Framtiden för elektronisk underhållning

Med hänsyn till de mycket snabba förändringar av hur underhållning distribueras under de senaste trettio åren är det kanske mycket begärt att på något trovärdigt sätt försöka sia om framtiden. Men vi kan kanske våga dra den initiala slutsatsen att distribution av underhållning kommer att fortsätta att förändras och att tekniken kommer att raffineras än mer.

Vad är det då som skulle kunna bli bättre än det är idag? Vi kanske kan få tillgång till de massiva arkiv av redan producerad underhållning som idag finns hos bolag inom nöjesindustrin? Vi kanske skulle kunna titta på gamla TV-program hur mycket vi vill?

Vad som också skulle kunna förändras är att vi skulle kunna få tillgång till internet på ett än bättre sätt än vi har idag. Vi kanske skulle kunna få global access med högsta hastighet utan att behöva betala mycket för det? Vem vet, framtiden får visa vägen.