Bra saker att tänka på innan du startar en blogg

Att starta en blogg är något som många har gjort eller funderat på att göra, och kanske är det något du är sugen på att göra. Isåfall finns det vissa grejer som är bra att tänka på innan du sätter igång.

Oavsett vad du planerar att blogga om så är det viktigt att du har en plan med din blogg. För tro det eller ej, om målet är att driva en framgångsrik blogg så krävs mer jobb och planering än vad många tror.

I denna artikel idag så kommer vi gå igenom 2 av de viktigaste sakerna du borde fundera på innan du startar din blogg. Vårt mål är således att du efter detta kommer ha skaffat dig en bra grund att stå på inför att du ska starta din helt egna blogg.

Använda hemsida eller portal?

En av de första sakerna som du behöver fundera över innan du startar din blogg är om du vill att den ska ligga på en egen hemsida (t.ex. att använda WordPress) eller vara del utav en bloggportal.

Det finns såklart både fördelar och nackdelar med båda alternativen. Om vi ska dra det lite kortfattat så kan man säga som så att använda sig av portaler är bättre för nybörjare, och hemsida är att rekommendera om du har lite bloggerfarenhet sedan tidigare eller är beredd att lägga ner tid och energi på att lära dig hur det fungerar.

Om man dock går med djupgående i frågan kring hemsida eller portal så finns det en hel del andra aspekter som är viktiga att tänka på.

Fördelar med att använda sig av en hemsida är först och främst att du bestämmer helt och hållet över hur din blogg ska se ut. Och dessutom äger du sidan helt och hållet själv vilket innebär att du har full kontroll över den. Vissa bloggportaler tar en viss andel av annonsintäkterna som bloggarna genererar, men om du har en egen hemsida så får du behålla allt själv (allt annat lika).

Några fördelar med att använda en bloggportal är att det som sagt är väldigt användarvänligt för nybörjare. Det kostar ingenting för bloggaren att använda portalen vilket det annars gör om man använder sig av en egen hemsida. Att ändra utseende på en blogg som ligger på en bloggportal är också ofta betydligt mycket lättare än på en egen hemsida. Om du är intresserad av att veta mer om att starta blogg så hänvisar vi dig till att läsa vidare på https://www.starta-blogg.se/ som har bra information i det här ämnet.

Vad ska din blogg handla om?

Vi rekommenderar verkligen att din blogg har en tydlig inriktning mot något specifikt område. Det finns egentligen inga rätt eller fel när det gäller vad din blogg ska handla om, och de är väl det som är lite av charmen med bloggandet.

Det är dock väldigt viktigt att du bloggar om något som du är passionerad kring och brinner för. Dels kommer du tycka det bli mycket mer roligt att skriva, men framförallt så kommer dina läsare som delar likadan passion som dig bli förälskade i din blogg. I längden blir det dessutom både roligare och lättare att skriva om något som man faktiskt tycker är intressant.

Lyckas du inte komma på vad din blogg ska handla om kan det vara en god idé att kolla igenom webben efter vad andra bloggare bloggar om. Populära ämnen som många bloggar handlar om är till exempel mat, mode, träning, ekonomi, sport, föräldraskap, och inredning.