Bloggar är populärare än någonsin tidigare

Bloggar är verkligen inget nytt fenomen, utan faktum är att de har funnits med otroligt länge – i princip sedan internet var nytt, men då kanske i en lite annan form än de bloggar som finns numera.

De senaste åren har det blivit allt populärare att börja blogga och skriva om sådant som intresserar en. Detta är troligtvis ett resultat av att det har blivit så mycket lättare för vem som helst att starta en blogg. Vanligtvis kan man vara igång på en mycket kort tid och utan att behöva kunna några tekniska termer eller detaljer.

Det finns flertalet bloggare som helt eller delvis kan leva på inkomsterna från sin blogg, och det visar att det finns ett stort intresse kring bloggar från både läsare och annonsörer.

Hur startar man en blogg?

Det finns flera sätt att starta en blogg på, och vilken man ska välja är helt och hållet upp till en själv. Inget alternativ är varken rätt eller fel, utan det är kort sagt en smaksak.

Ett alternativ är att använda en gratis bloggplattform där du helt enkelt skapar din blogg, t.ex. Blogger, Devote, eller Nouw. Det andra alternativet (som rekommenderas om du vill ha en större kontroll på din blogg) är att köpa en egen domän, fixa ett webbhotell, och installera WordPress. Det kostar en liten slant men det kan det vara värt eftersom friheten är större.

Vill du läsa en bra guide för att starta en blogg kan du kolla in wordpressguider.se som har en jättebra sådan. Där får du veta allt du behöver veta för att komma igång med en egen blogg. Det är inte så svårt som det kanske verkar, utan det gäller bara att man läser på lite först.

Tjäna pengar på sin blogg

Många bloggar bara för att det är skoj och ser det som en rolig hobby, och bryr sig därför inte så mycket om möjligheterna att tjäna pengar på sin blogg.

Det verkar samtidigt finnas en tro att det krävs att man är en jättestor och välkänd bloggare för att man ska kunna dra in en slant – men det stämmer inte riktigt. Visst, det underlättar om du har en välbesökt blogg, men det finns bra möjligheter även för lite mindre bloggare.

Ett vanligt sätt att tjäna pengar på sin blogg är att använda sig av Google AdSense eller av s.k. affiliatemarknadsföring. Den förstnämnda ger dig betalt per visning och per klick, medan den andra betalar dig en slant om någon klickar på din länk och köper en produkt eller tjänst. Man kan med fördel använda sig av båda dessa metoder.

Det är även möjligt att skriva sponsrade inlägg eller ha banner-annonsering på sin blogg, men då kan det i de flesta fall krävas att man har rätt många besökare innan man kan ta ut några större summor.

Man brukar dock säga som så att man inte ska blogga för att tjäna pengar, utan man ska snarare blogga för att man tycker att det är roligt – och så kommer eventuella pengar som en bonus.