Bambu och lagerhägg är två populära växter

Två växter som blivit väldigt populära är bambu och lagerhägg och det är allt fler som vill lära sig mer om dessa växter. Många tycker att de ser trevliga ut och har därför börjat plantera dessa hemma.

Bambu känner många till och det är en växt som ger ett unikt och mycket formstarkt inslag i trädgården. Den fungerar bra på egen hand men också tillsammans med formklippta buskar och perenner, bredvid stora stenar och den är faktiskt också alldeles utmärkt som häck.

Tips för att använda bambu som dekoration

Om man vill använda bambun mer som dekoration kan stammarna framhävas genom att man klipper bort de lägre sidogrenarna. När man pratar om bambu i trädgården är det viktigt att göra skillnad på klumpbildande och rotspridande bambu.

Klumpbildande bambu, som till exempel Fargensia, bildar tuvor som sprider sig långsamt. Dess nya skott tillkommer vid basen av plantan, till skillnad från hos rotspridande plantor.

Rotspridande bambu, till exempel Phyllostachys, har horisontella rötter som snabbt går ut i sidled och skjuter skott långt från moderplantan. Ett bra tips är att begränsa dessa med en rotbarriär som är minst 60 cm djup.

Lagerhägg funkar bra som häck

Även lagerhägg passar bra att använda som häck och det är något som blir allt mer populärt. Lagerhägg är en växt som vanligtvis planteras på grönområden, i trädgårdar eller i öppna parker.

Växten har blommor som blommar vackert vita och blad som är någonstans mellan mörkgröna och ljusgröna till färgen. I folkmun kallas den här växten ofta för körsbärslager. En positiv aspekt med lagerhäggen är att den är vintergrön, så den som planterar exempelvis en lagerhäggshäck kan njuta av dess vackra gröna färger året om.

Något som är viktigt att känna till om lagerhäggen är att den på sommaren får bär som är giftiga. Detta är särskilt viktigt att ha i åtanke för den som planerar att plantera en häck som små barn kommer att vistas i närheten av.