Vilka olika typer av lån finns det?

Det finns flertalet olika typer av lån, även om det kanske inte är något man vanligtvis tänker på i vardagen. Men om du står i begrepp att låna pengar är det väldigt viktigt att du har koll på de olika typerna, vad villkoren för respektive lån är, och hur de fungerar.

Vi tänkte i den här artikeln gå igenom några av de vanligaste typerna av lån, så att du förhoppningsvis får en lite bättre koll på de lån som finns på marknaden. Ambitionen är att du ska ha koll på grunderna, för att ge dig bättre förutsättningar att ta bra beslut kring de eventuella lån du väljer att ta i framtiden.

En grundläggande sak du bör ha med dig när du letar efter lån, t.ex. en kontokredit, är att olika lån har olika hög ränta och villkor som skiljer sig åt. Det kan även vara bra att känna till det faktum att om du inte har någon säkerhet för lånet så tenderar räntan att bli högre. Men i många fall är det möjligt att förhandla med banken/långivaren om räntan utifrån dina personliga ekonomiska förutsättningar.

Bolån

En av de absolut vanligaste typerna av lån som används när du vill köpa en bostad. Du kan även använda den här typen av lån för att t.ex. bekosta en renovering eller uppgradering av din nuvarande bostad.

Långivaren kräver någon form av säkerhet eller pant i bostaden för att ge dig detta lån. Du behöver dessutom gå in med minst 15% i kontantinsats, vilket alltså innebär att du kan låna högst 85% av bostadens värde. Räntan på ett bolån kan vara både rörlig och bunden.

Konsumtionslån

Detta är en annan vanlig typ av kredit, som i många fall kallas för t.ex. privatlån eller blancolån.

Gemensamt för den här typen av lån är att de har en högre ränta än t.ex. bolån, vilket till stor del beror på att långivaren har en sämre säkerhet (eller ingen alls) – och det ökar risken, vilket långivaren alltså kompenserar med en högre ränta. Den effektiva räntan (totala kostnaden) tenderar att bli ganska hög för den här typen av lån.

Har du bestämt dig för att ta ett konsumtionslån rekommenderar vi dig verkligen att du jämför privatlån innan du tar det slutgiltiga beslutet (så att du får bästa möjliga villkor och sparar pengar). Det fina med konsumtionslån är att du vanligtvis kan betala av hela lånet (eller stora delar av det) när det passar dig, plus att lånet kan ha många användningsområden.

Högkostnadskrediter

Den här typen av lån benämns vanligtvis som snabblån och smslån, och de tillhör gruppen högkostnadskrediter eftersom de (som du kanske kunde räkna ut) kostar väldigt mycket. De ska betalas tillbaka relativt snabbt och har en väldigt hög ränta och andra dyra avgifter.

Högkostnadskrediter får dock inte kosta hur mycket som helst, för det finns nämligen både ett räntetak (högst 39,5%) och ett kostnadstak (du kan max behöva betala tillbaka den dubbla lånesumman).

Medlemslån

Detta är en lite ovanligare typ av lån, men det är ändå något som förekommer. Ett medlemslån är det billigaste lånet utan säkerhet, och är något som fackmedlemmar kan få hos vissa banker och

långivare. Villkoren kan dock variera en del, och därför är det precis lika viktigt att även här jämföra och kolla runt ordentligt innan man bestämmer sig.