Vintersäsongen närmar sig igen och här om bara ett par månader. Detta innebär att det är dags att slänga på vinterdäcken, så att du kan åka säkert och lagligt under kyliga månaderna.
Innan man byter däck kan man fråga sig, vilka vinterdäck är det jag ska ha? Och vilka lagar är det som gäller egentligen? Det är nämligen så att det kan vara svårt och krångligt att ha koll på vilka vinterdäck som är rätt och alla lagar kring detta.
Frågorna kan vara många, men vi ska i den här artikeln försöka räta ut alla dessa frågetecken så att du får all den viktigaste information du behöver. Vi hoppas att detta ska ge dig en bättre uppfattning om vilken typ av vinterdäck du ska slänga på när det väl är dags.
Vilket datum gäller?
Det tidigaste tillåtna datumet att använda vinterdäck med dubb är den 1 oktober – men enligt lagen så är det krav att alla fordon ska ha vinterdäcken på senast den 1 december. Vinterdäcken måste enligt lagen sitta på fram till den 31 mars, men de får sitta på ända fram till den 15 april om man vill det.
Detta gäller såväl tunga som lätta fordon, samt fordon registrerade utomlands. Vi kan även tilläga att om det skulle bli vinterväglag (snö) under tiden då vinterdäck är tillåtet så blir det faktiskt okej att använda dubbdäck under den tid som snön ligger på backen.
Dubbdäck eller friktionsdäck?
När du ska välja vilken typ av vinterdäck du ska ha kan det vara bra att känna till att det finns två olika typer av däck att välja mellan – dubbdäck och friktionsdäck.
Dubbdäck är som namnet antyder täckt med små dubbar som ska ge bättre fäste på vinterväglag. De ska även ha ett mönsterdjup på 3 mm. Vinterdäck med dubbar får ej användas året runt, och är som sagt enbart tillåtet mellan 1 oktober och 15 april.
Friktionsdäck är däremot tillåtna att ha på fordonet året runt, så länge mönsterdjupet är 3 mm. Men då kanske du undrar, hur kan det vara tillåtet med vinterdäck utan dubbar? Det beror på att dessa friktionsdäck är gjorda av ett speciellt gummi som gör att man får mer fiktion mot underlaget än vad man får med dubbdäck.
Det är värt att nämna att dessa friktionsdäck fungerar bäst vid mildare vinterväglag – så om du ska köra där det är is eller mycket snö rekommenderas det att du använder dubbdäck.
Hur mycket kan jag få i böter?
Nu när du har koll på vad som gäller angående datum däckbyte och de två olika typerna av vinterdäck så gäller det att du följer dessa lagar.
För om du skulle bryta mot dem riskerar du att få böter om du skulle bli stoppad vid en poliskontroll. Du riskerar även att bli en stor trafikfara.
Följande bötesbelopp är de du kan råka ut för om du inte följer reglerna.
- Otillräckligt mönsterdjup (1,6 mm för sommardäck och 3 mm för vinterdäck) = 1200 kr
- Ej använt vinterdäck när det krävs (1 december – 31 mars vid vinterväglag) = 1200 kr
- Körning med dubbdäck under otillåten tidsperiod (16 april – 30 september om ej vinterväglag råder) = 500 kr