En blodmarkör eller biomarkör som det också kallas är en biologisk markör som gör det möjligt att mäta indikationer av biologiska tillstånd.
Inom sjukvården används det till exempel när man tar blodprov för att kunna konstatera om personen i fråga lider av någon sjukdom. Det finns en hel del forskning bakom blodmarkörer och om man vill dyka riktigt djup in i ämnet kan det bli väldigt rörigt för de flesta att hänga med.
Vi kommer därför i denna artikel på ett enkelt sätt gå igenom 3 olika saker du borde veta om blodmarkörer. Målet är således att tillhandahålla kunskap om blodmarkörer så att du får en lite bättre koll på vad det faktiskt innebär.
Faktan bakom blodmarkörer
En blodmarkör är som sagt en indikator av biologiskt tillstånd. Med dessa markörer kan man inom sjukvården bland annat ta olika blodprov för att kolla upp om man lider av någon sjukdom, men även också användas för att följa hur olika mediciner verkar i kroppen.
Blodmarkörer har på senaste tiden använts mycket i forskningen på hur hjärnan påverkas av återkommande hjärnskakningar (som t.ex. amatörboxare utsätts för).
Blodmarkörer kan upptäcka Alzheimers
Under 2019 hade forskare från Lunds universitet tillsammans med företaget Roche tagit fram en ny blodmarkör som ska kunna upptäcka om en person lider av Alzheimers eller inte.
Metoden ska ännu godkännas och används därför inte ännu inom sjukvården, men det ska genomföras studier i primärvården för att se om blodmarkören ska börja användas framöver.
Såklart går det redan att kolla upp om en person lider av Alzheimers. Problematiken ligger dock i att detta endast går att kolla upp genom ryggvätskeprov och avbildningar av hjärnan med en PET-kamera.
Dessa metoder är väldigt kostsamma, och om man jämför med ett test som endast skulle använda sig av en blodmarkör så hade det gjort att sjukvården skulle sparat mycket pengar.
Varför använda blodmarkörer?
Med ett blodprov med hjälp av blodmarkörer kan du förebygga och med ren fakta jobba mot bättre blodvärden i din kropp. Ifall du vet att din kropp inte är i toppskick och inte tar ett blodprov blir det svårt att veta vad det är man behöver göra för att jobba mot en bättre hälsa.
Därför är det väldigt fördelaktigt att ta reda på dina blodvärden så du kan jämföra dina värden mot referensvärdet. Om du tar blodprov kontinuerligt under en längre tid kan du även mäta förändringarna som sker med dina värden.
Vanliga livsstilssjukdomar man kan kolla upp
Många personer i Sverige drabbas av livsstilssjukdomar. Det som är positivt med dessa sjukdomar är att de ofta är behandlingsbara genom enkla kostomläggningar och en mer aktiv vardag. För att göra behandlingen lättare kan det dock vara smart att använda sig av blodmarkörer i ett blodprov så du svart på vitt kan få vet vad som behövs ändras.
Du kan i dagsläget bland annat göra blodprovstagningar för hjärt & kärlsjukdomar, diabetes, blodfetter, leverfunktion, njurfunktion och binjurefunktion. Det är numera möjligt att beställa dessa blodprovstagningar via nätet ifall du inte skulle orka gå till sjukhuset för att boka din tid.