Variera konditionsträningen: Var inte rädd för att byta ut löparskorna

Du har säkert hört att det är bra att variera din träning med jämna mellanrum. Det är viktigt att ta del av både styrketräning, konditions- och rörlighetsträning, men det är inte den variationen vi menar. Istället handlar det om att variera själva konditions- och styrketräningen. Om du är en frekvent löpare kan det nämligen vara fördelaktigt att byta ut den dagliga löpningen mot en annan form av konditionsträning, såsom simning, cykling eller om vädret tillåter, skidåkning.

(Källa: Unsplash)

Fördelarna är många

Människan är ett vanedjur och vi vänjer oss lätt och faller in i rutiner. Det här gäller även för träning. En allt för enformig träning kan medföra en ökad risk för belastningsskador och kroppsdelar som utsätts för monotona rörelser riskerar att skadas. För löpare är dessa framför allt knän, fötter och axlar. Ett sätt att undvika den typen av skador är att komplettera löpningen med styrketräning som bygger upp mer muskler kring de utsatta områdena. Men det är ännu bättre om löpningen ibland byts ut.

Det finns de som har den missvisande uppfattningen om att de som cyklar inte springer. Det stämmer in på väldigt få atleter och det finns faktiskt flera fördelar för löpare att sätta sig på en cykel, och vice versa. Cykling avlastar lederna som påfrestas mest vid löpning, samtidigt som konditionen tränas. Detsamma gäller vid simning, inlinesåkning och skidåkning. Enligt en studie från University of Tennessee förs vår syreupptagningsförmåga över mellan de olika träningsformerna, och du kan därmed träna upp din uthållighet som löpare genom att t.ex. cykla eller simma. Variationen kan också bidra till att träningen blir roligare. En enformig träning kan lätt bli tråkig, och ibland behöver vi lägga till nya inslag på träningsschemat för att få tillbaka glöden.

Vill du inte byta ut din dyrbara löptid mot någon annan konditionsträning finns det sätt att variera och förnya löpningen. Du kan variera att springa utomhus och på ett löpband. Om du föredrar att springa utomhus kan du välja mellan olika rundorna istället för att springa samma runda, distans och på samma underlag varje gång. Växla också distanspassen med kortare intervallpass. Det ska tilläggas att det inte är ett måste att variera sin träning. Om du trivs med din nuvarande regim och känner att den fortfarande ger dig resultat ska du fortsätta. Däremot är det bra att känna till fördelarna med en varierad träning, eftersom det kan leda till att du hittar ett nytt sport- och träningsintresse.

Hitta ett nytt sportintresse

Att kombinera löpning med andra uthållighetssporter behöver inte enbart ta din träning till nya nivåer. Du kan även upptäcka att du faktiskt fattar tycke för en eller flera andra sporter. Om du väljer att komplettera din löpning med exempelvis cykling kanske du börjar intressera dig av att följa olika cykeltävlingar, och upptäcker att du vill lära dig mer om sporten. Cykling är en av världens största sporter och det finns flera olika serier, varav den högsta är World Tour-serien där kända tävlingar som Tour de France och Giro d’Italia ingår. Under vintern kanske du vill testa att ge dig ut i skidspåren och vill lära dig mer från åkarna som åker i världscuperna. Att följa de allra bästa längdskidåkarna kan både ge tips och inspiration. Ju mer du vet om åkarna desto lättare blir det också att försöka gissa vem det är som kommer att vinna och det blir enklare att studera oddsen inför varje tävling vid betting på nätet. Inför den kommande säsongen är det till exempel norrmannen Johannes Klaebo som är förhandsfavorit att vinna herrarnas världscup med oddsen 2.10, men han är han tätt följd av andra åkare. De största konkurrenterna tros vara Alexander Bolshunov och Sergey Ustiugov, som har oddsen 2.35 och 5.50, enligt svenska bookmakers.

(Källa: Unsplash)

Ett nytt sportintresse kan samtidigt leda till att du själv vill ställa upp i en tävling. I Sverige hålls det både nationella och mindre lokala tävlingar i såväl cykling, triathlon, löpning och skidåkning för både amatörer och elit. Att ställa upp i en tävling kan vara ett bra mål att arbeta mot, och ett sätt att se resultatet från det nyfunna träningsintresset.

Ta dig längre

När du cyklar eller åker skidor, vare sig det är på snö eller på rullskidor, kommer dina vyer bokstavligt talat att vidgas. De båda träningssätten tar dig mycket längre distanser på samma tid än om du hade sprungit. Du kommer kanske att kunna

färdas på vägar som du normalt inte hade sprungit på. Löpare undviker gärna större trafikerade vägar och vägkorsningar, men med cykel kan du ta dig över till nya områden.

Att variera sin löpträning med cykling är ett bra sätt att öka syreupptagningsförmågan och öva upp benstyrkan. Det är ett bra alternativ om du har skadat dig eller känner smärtor i t.ex. dina knän. Det är däremot extra viktig för en löpare att stretcha efter ett cykelpass. Detta gäller framför allt av höften, då den kan bli kort av att cykla ofta. Du kan även bli stötkänslig om du har cyklat en tid utan att kombinera träningen med löpning. Var försiktig första gången du ger dig ut i löpspåret igen efter en tids cykling.

Om du har turen att bo på en plats där det faller mycket snö på vintern kan du byta ut både löparskorna och cykelskorna mot pjäxorna. Längdskidåkning har flera likheter med löpning och det går bra att träna både långpass, intervaller och backar. Syreupptagningsförmågan tränas upp på samma sätt och till skillnad mot löpning får du chansen att använda hela kroppen. För att inte stöta på problem under en runda rekommenderas det att du lär dig grundtekniken i längdskidåkning och vikten av att använda en bra valla. Om du är helt ny till skidåkning, varför inte ta med dig en kompis så att ni kan ge er ut i spåren tillsammans – och därmed hjälpa varandra om det uppstår problem.

(Källa: Unsplash)

När din träning blir enformig slutar den att vara rolig. Den slutar också att ge resultat. Kroppen vill utmanas och kliva utanför sin bekvämlighetszon. Ju mer du varierar din träning, desto bättre resultat kommer du att se. Du kommer även att känna dig piggare, gladare och kanske får du upp ögonen för ett helt nytt sportintresse.