Vad behöver du som ska köpa häst tänka på?

Hästar kan verkligen förgylla livet och ge mycket glädje. Det finns nämligen inte mycket som slår känslan av att bli ett med hästen när man rider eller galopperar fram tillsammans. När det kommer till att köpa en helt egen häst finns det dock en hel del saker som man bör ha koll på.

Vi kommer i den här artikeln lista de saker som vi tycker är absolut viktigast att du som ska köpa häst har koll på. Vår förhoppning är att du efter denna läsning kommer känna dig mycket tryggare och säker i ditt val när du väl ska göra detta stora köp.

Innan vi sätter igång vill vi passa på att säga att det såklart finns saker som kan vara bra att tänka på men som vi inte kommer ta upp idag. Vi fokuserar som sagt endast på det allra viktigaste enligt oss och därmed får du läsa på mer på egen hand. När det gäller de bästa produkterna att köpa till hästar (och djur överlag) kan vi rekommendera att du besöker Djurensliv.se som är specialiserade på just detta område.

Låt det ta sin tid

Det är ingen klok idé att köpa häst utan att noga tänka igenom beslutet. Stressa inte fram det och undvik att köpa första bästa häst då det troligtvis inte kommer bli så bra. Du kommer trots allt förhoppningsvis spendera många år tillsammans med hästen du köper och då är det bra om du har en bra känsla över det hela.

Men vad kan vara bra att kolla upp innan man bestämmer sig för vilken häst man ska köpa då? Ja det finns flera saker, men vi rekommenderar starkt att du alltid provrider innan du gör ditt val. På så sätt får du bättre koll på hur det är rida den specifika hästen och hur det känns. Du bör även ”besikta” hästen hos en veterinär innan köpet genomförs så att du försäkrar dig om att den är helt frisk.

Vad ska du använda hästen till?

Ditt val av häst bör i högsta grad baseras på vad du planerar att använda den till. Valet kan se ganska annorlunda ut beroende på om du ska träna, tävla, bara rida för kul på ridbana, eller inte rida hästen alls.

Du har säkert hört talas om talesättet att det inte går att lära en gammal hund att sitta. Detta är även delvis sant när det kommer till hästar – yngre hästar är nämligen mycket lättare att få att göra som man vill. Tro dock inte att det är lätt, för det krävs nämligen en hel del tålamod och det är rekommenderat att du har med dig en hästkunnig om det är din första häst du ska lära upp.

Var ska hästen stå?

Innan du köper din häst är det viktigt att du redan har bestämt var den ska bo. Du bör se till att platsen du väljer ger hästen tak över huvudet, kvalitativ och mycket mat, tillräckligt med utrymme, möjlighet att ridas, daglig tillsyn, och även kompisar som den kan socialisera med.

Är det så att du inte själv har något stall som hästen kan stå i så finns det idag ofta möjlighet att hyra en stallplats hos personer som redan har ett stall med lediga platser. Detta behöver faktiskt inte vara så dyrt och kan även avlasta dig som hästägare när det kommer till att mata och ta hand om hästen.