Vad är ett snabblån och finns det några fördelar med det?

Vad menar vi egentligen när vi säger ”snabblån”? Det finns ingen universell definition av dessa typer av lån, men i allmänhet handlar det oftast om en kortfristig kredit som betalas ut ganska snabbt och utan säkerhet.

Lån utan säkerhet är egentligen i sig ingen särskilt nytt fenomen. År 2006, när ny teknik gjorde det möjligt att få ett mindre lån direkt på internet eller via en mobiltelefon, blev begreppet ”snabblån” populärt i Sverige.

Vi förstår att det finns många där ute som känner att de har noll koll på deras ekonomiska situation och har ett brådskande behov av pengar. I dessa situationer kan det vara frestande att ta ett snabblån, men innan man gör detta är det superviktigt att man är medveten om vad detta faktiskt innebär.

Vi vill hjälpa dig och därför kommer vi i denna artikel gå igenom några av de saker som vi tycker är absolut viktigast att du känner till om just snabblån.

Ett älskat och hatat lån

Snabblån har kommit att bli väldigt populära bland en hel del människor eftersom de verkar fylla ett hål i de befintliga bankernas tjänster genom att erbjuda en enkel metod för att ansöka om ett mindre belopp pengar relativt snabbt.

Tidigare kunde det ta flera dagar att få ett litet lån från en av de stora långivarna. Men för dem som hade en oväntad utgift som behövde åtgärdas omedelbart kan dessa bankdagar vara allt för lång tid, och det är här snabblånet kommer in i bilden.

Snabblånen har dock även fått en hel del kritik på grund av de väldigt höga räntorna. Det är tyvärr även ganska vanligt att många oseriösa aktörer introduceras i denna bransch.

Vad har snabblånen gemensamt?

Förutom att de flesta lånen betalas ut omedelbart efter att din kreditprövning blivit godkänd är det vanligt med korta återbetalningstider, vanligtvis mellan 30 och 90 dagar.

I många fall går det även att låna en liten summa pengar utan en kreditprövning via UC, vilket inte är samma sak som att lånet inte har någon kreditprövning överhuvudtaget. Enligt lag måste alla företag göra en grundlig kreditprövning, men i dessa fall görs prövningen hos ett annat upplysningsföretag.

Flera snabblåneföretag har till exempel valt att samarbeta Creditsafe, som använder en kreditupplysning utan att du behöver registrera den. Till följd av denna skillnad jämfört med UC, där varje ansökan registreras och antalet förfrågningar kan påverka den framtida kreditvärdigheten, så skadas inte kreditvärdigheten av lån utan UC.

Gör ett klokt val

Nu när du nästan läst klart hela denna artikel känner du förhoppningsvis att du har fått lite bättre koll på snabblån överlag, vad det innebär och vilka egenskaper de har.

Innan vi avslutar denna artikel vill vi dock passa på att poängtera vikten av att göra kloka val när det kommer till att låna pengar. De höga räntorna tillsammans med massor av dolda avgifter kan snabb bli en mardröm för de som inte gjort sin hemläxa. Se därför till att alltid vara 100% på att du kommer kunna betala av lån som du tecknar, och låna aldrig mer pengar än du behöver.