Tänk på detta om du vill surfa säkert på nätet

Vi lever idag i en digital värld där vi spenderar mer och mer tid ute på nätet. De tjänster vi använder online blir alltmer avancerade och vi är idag vana att dela med oss av våra personliga uppgifter.

Detta har lett till att bedrägerier och brottslighet också har flyttat ut på nätet, vilket gör att det idag är viktigt att tänka på säkerhet när man surfar på nätet.

Bedragare blir alltmer sluga och skickliga på att komma över känsliga uppgifter som kortnummer och mejladresser. Det finns dock saker du själv kan göra för att hålla dig säker när du rör dig ute på internet.

Spel online

Det viktigaste du behöver skydda online är dina betalningsuppgifter. Se alltid till att dina betalningsuppgifter som kortnummer och Bank ID-kod inte kan hamna i händerna på obehöriga. Vi använder oss idag av en mängd olika branscher online som hanterar våra pengar.

En bransch som hanterar både betal- och personuppgifter är poker online. När du spelar online är det viktigt att du försäkrar dig om att bolaget kan skydda dina uppgifter från intrång. De större bolagen har ofta en egen policy som skyddar dina personuppgifter.

Hos företag med svensk spellicens, till exempel PokerStars, kan du också vara säker på att de lyder under GDPR. Du kan se vilka spelbolag som har svensk licens genom att studera deras domänadress. Det är endast de bolag som registrerat sig här i Sverige som få använda domännamn som slutar på .se.

Säkra lösenord

En enkel sak du kan göra för att öka säkerheten online är att se över dina lösenord. Starka lösenord ger dig ett bättre skydd. Det är ofta lockande att använda samma enkla lösenord till alla ställen man besöker.

Kanske har du använt ett enkelt lösenord som din hunds namn kombinerat med din födelsedag på en sajt som är mest för nöjes skull. Du tänker att vad spelar det för roll om någon hackar sig in på mitt konto hos till exempel en sida med roliga skämt? Men rätt som det är så råkar du använda samma lösenord till ditt konto på en spelsajt.

Med hjälp av dessa lösenord kan de nu snabbt logga in även på andra ställen där du använt samma lösenord. Plötsligt kan de ta sig in på sajter som hanterar dina kortuppgifter, de kan handla saker i ditt namn och så vidare. Om du ser till att inte använda samma lösenord överallt kan du förhindra detta.

Idag är vi ofta inskrivna på flera hundra olika sajter och det vore omöjligt att komma ihåg alla inloggningsuppgifter. Då kan det vara bra att använda en lösenordshanterare. Det finns gratis att ladda ner till din dator, eller så väljer du att surfa via en webbläsare som har en inbyggd, till exempel Chrome från Google. Då genereras ett nytt unikt lösenord fram varje gång du skriver in dig någonstans. Detta lösenord sparas sen i generatorn och du behöver inte själv hålla reda på alla lösenord.

Var vaksam

I ditt dagliga liv har du kanske lagt dig till med en del vanor med syftet att minska risken att utsättas för brott. Du kanske undviker att ta genvägen genom parken när det är mörkt, du har larm på ditt hus, bilförsäkring och låser med extralåset när du åker på semester.

Saken är den att du måste börja bete dig på samma sätt när du rör dig ute på internet. För att minska risken för brott måste du ständigt vara vaksam. Ett av de vanligaste bedrägerierna online är så kallade bluffmejl. De brukar gå ut på att bedragarna skapar mejl som ser ut att komma från en seriös aktör, till exempel PostNord.

Det kanske står att ett paket är på väg till dig och de behöver bara några fler uppgifter från dig. Ofta finns en uppmaning att klicka på en länk. Kanske skickas du då vidare till en sida som ser snarlik ut som PostNords hemsida. Där uppmanas du att betala in en summa pengar eller lämna ifrån dig personliga uppgifter.

Var alltid vaksam på hur mejl du får ser ut. Tänk efter om innehåller känns äkta. Är det skrivet på korrekt svenska eller finns det stavfel? Hur ser avsändaradressen ut? Om den är till exempel skicka@postnorden.nu kan man kanske misstänka att det inte är PostNord som ligger bakom. Även om det finns rent praktiska åtgärder att ta till för att öka säkerheten online, precis som i verkliga livet, så måste man ändå se till att ständigt vara uppmärksam för att hålla sig säker på internet.