3 tips till dig som ska ta jägarexamen

I Sverige krävs det att man har en jägarexamen för att få jaga. Till skillnad från vad många tror så finns det faktiskt ingen åldersgräns på hur gammal man måste vara för att få ta denna examen. Det som krävs är egentligen ”bara” att man kan använda vapnet på ett säkert sätt, oavsett ålder.

Vill man ta jägarexamen bör man vara medveten om att det inte är lätt. Det krävs mycket plugg, träning och slit. Och det är ju trots allt fullt rimligt att det krävs mycket av de personer som vill jaga och hantera vapen. Men man ska alltså inte påbörja en examen i tron om att det är en enkel process.

Och om du funderar på att ta jägarexamen har du kommit helt rätt. I den här artikeln tänkte vi nämligen ge några generella tips på saker som kan vara värda att tänka på när man ska plugga och träna inför jägarexamen. Det finns såklart mer än det vi tar upp men det kan vara en bra grund att känna till.

Nu sätter vi igång!

Gå en kurs

För att få en godkänd jägarexamen krävs det att man först klarar ett teoretiskt prov och därefter även 3 praktiska prov. När det kommer till den teoretiska delen finns det inte så mycket som man kan göra förutom än att plugga, plugga, och sedan plugga lite till.

Plugga får man såklart göra på egen hand om man vill det. Men vissa kan tycka det är svårt att få saker gjort om de inte har någon som trycker på. Därför rekommenderar vi faktiskt alla att gå en kurs om man har råd och möjlighet – eftersom det helt enkelt kan hjälpa dig mycket att få all den kunskap som du behöver veta.

De olika kurserna varierar i både pris, tid, och allmänt upplägg så det kan vara klokt att kolla runt lite innan man bestämmer sig. Jämför helt enkelt vilka alternativ och se vilken som du tror passar dig allra bäst.

Hur hittar man motivation?

Majoriteten behöver lägga ner mycket tid och energi för att ta en jägarexamen. Det kan helt enkelt bli så att man behöver prioritera pluggande framför en hel del andra roliga saker som man kanske hellre hade gjort. Så om man upplever att motivationen stundtals minskar är det inget man är ensam om då det händer dem flesta förr eller senare.

Det finns flera olika sätt som kan hjälpa till att hålla motivationen uppe. Ett sätt kan vara att man visualiserar hur det kommer se ut när man väl tagit jägarexamen och ligger ute i skogen med geväret i högsta hugg. Men för vissa kan det dock ge mer motivation om man faktiskt köper sin utrustning som man kommer använda sig av så man kan ha något att längta till att använda.

Som ny inom jakt kan det vara svårt att veta exakt vad man behöver, och vilken av alla produkter som är de bästa att välja. Det är helt normalt att känna så, men faktum är att det inte längre är ett så stort problem. Numera finns nämligen sajten Jakthandeln som hjälper dig att hitta den bästa jaktutrustningen genom att jämföra och recensera olika produkter.

Organisera ditt pluggande

Väljer du att gå en kurs kommer du trots detta att behöva plugga en hel del på egen hand också. Det kommer du troligtvis inte ifrån så det är helt enkelt något du bör ställa dig in på att behöva göra.

Därför är det också viktigt att du organiserar pluggandet om du vill vara så effektiv som möjligt. Bestäm på förhand när och hur länge du ska plugga så blir det lättare att sitta fokuserat under den avsatta tiden.