3 tips för att bli mer ekonomisk

Pengar och ekonomi är en väldigt central del av våra liv och samhället i stort, och därför är det viktigt att man vet hur man gör för att vara ekonomisk och hantera de pengar man har tillgång till.

Många tror att det är svårt att göra detta, men faktum är att det är väldigt enkelt och oftast kommer man väldigt långt med vanligt sunt förnuft. Fördelarna med att bli mer ekonomisk är många, så det finns egentligen ingen anledning till att jobba för att uppnå det.

Dessutom kan det räcka med små justeringar i ens livsstil för att man ska få det bättre ställt rent ekonomiskt. Så vad man kan göra för att bli mer ekonomisk då? Ja, det finns en mängd olika saker man skulle kunna göra såklart, men i den här artikeln kommer vi att fokusera på 3 st av dem som vi tycker är lite extra viktiga.

Börja spara pengar

Detta låter kanske självklart att ha med den här punkten i den artikel likt denna, men vi vill ändå påpeka vikten av att börja spara pengar. Alla bör spara pengar, oavsett hur mycket eller lite man kan eller vill spara varje månad.

Och när det gäller summan; det spelar i princip ingen roll hur mycket eller lite så länge du lägger undan iallafall något regelbundet, för över tid kommer även det bli ett ordentligt sparkapital.

Men hur ska man placera de pengar man sparar då? Det är en vanligt förekommande fråga bland många. De flesta nöjer sig med att lägga undan pengarna på ett vanligt sparkonto hos banken, men då har pengarna inte någon möjlighet att generera avkastning. Och över tid kommer deras köpkraft att minska på grund av inflationen.

Istället kan det vara värt att kolla in fonder och att placera sina pengar där. Fonder är en jättebra sparform, det är enkelt, plus att det går att automatisera hela processen. När sparandet väl är igång kan du alltså luta dig tillbaka och njuta av att du bygger upp ett sparkapital. Vill du veta mer om sparande? Kolla då in Pengar.gg som skriver om detta och annat relevant kring ekonomi och sparande.

Innan du börjar spara i fonder bör du vara medveten om att det inte finns några garantier. Alla investeringar innebär nämligen en risk, och de kan både öka och minska i värde. Det är därmed inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Skaffa en buffert

Olyckor och oförutsedda kostnader kan dyka upp närsomhelst. Men har du ett buffertsparande behöver du inte oroa dig för att inte kunna klara av att hantera dessa situationer rent ekonomiskt.

En buffert är kort och gott pengar som finns placerade på ett konto med syftet att vara lättillgängliga om det dyker upp en oväntad kostnad. Bufferten ska helt enkelt agera som en sorts livlina eller ekonomisk stötdämpare för att bidra till din ekomiska trygghet.

Bufferten är därmed inte avsedd för att användas till vanlig konsumtion och liknande. Hur stor bufferten bör vara beror på vilken livssituation man har, men generellt pratar man om att den bör kunna täcka de vanliga utgifterna under 2-3 månader.

Handla inte mat på tom mage

Detta tips har du kanske hört tidigare, och faktum är att det ligger mycket sanning i att undvika detta beteende. Om du går till affären när du är utsvulten kommer du med väldigt hög sannolikhet lägga ner en hel del massa skräp som du egentligen inte behöver i din vagn.

Nej, istället bör du göra en inköpslista på de varor som du ska köpa och äta något innan du far iväg till butiken. Detta kommer definitivt spara dig mycket pengar över tid.